Vorige week was het zover! Mijn eerste live workshop met 8 onderneemsters. Ze hebben met zijn allen de hele dag hebben gewerkt aan hun website. Ik vind zo’n dag dus heerlijk! Naast het verbinden met andere onderneemsters, leer ik ook weer zoveel over mijn klanten. Hoe ze denken, waar ze tegenaan lopen. Wat ze lastig vinden of wat juist niet. Waar ik misschien te snel ga en waar ik nog wat meer hulp kan bieden.
Het was een druk weekje want de dag na de workshop mocht ik een sessie geven op een event voor fotografen, ook daar heb ik weer zoveel geleerd over mijn klanten. Ik ben namelijk geen eenzijdige spreker, ik hou ervan om te sparren in mijn sessies, want ik wil jou op dat moment echt een beetje verder helpen. Dat is wat ik zelf soms mis tijdens een event. Je krijgt prachtige talks over hoe je iets zou moeten doen. Maar dan vraag ik me toch vaak af hoe ik dat nou toepas in mijn eigen business. Dat doe ik tijdens mijn sessies altijd direct. Ik betrek mijn publiek er altijd bij.
Het echt goed kennen van je klant is zo belangrijk in je marketing, maar dat dus niet alleen. Ook jouw dienst of product moet natuurlijk goed afgestemd zijn op de behoefte van jouw ideale klant. En daar kom je bijvoorbeeld achter door zo’n pilot te doen als ik vorige week gedaan heb. Of het gesprek aan te gaan met jouw klanten tijdens een event.
Door echt in gesprek te gaan met je klant leer je hoe hij of zij denkt. Ook tijdens deze dag zag ik dat ondenemers tegen dingen aanliepen die voor mij als marketeer of designer zo logisch zijn. Maar voor iemand die dit voor het eerst doet helemaal niet. Dat is vaak een beetje het gevaar als je werkt vanuit je zone of genius. (zone of genius = dat wat jou zo gemakkelijk afgaat dat je er bijna geen geld voor durft te vragen) Dan krijg je soms een beetje een blinde vlek.
Een van de dingen die mij opviel is het direct aanspreken van je ideale klant op je homepage. Welke taal gebruik je? Want we zijn geneigd om hele fancy zinnen te maken, prachtige metaforen te bedenken, maar ook zinnen die je tegenwoordig heel vaak hoort of juist te algemene zinnen.
In dit blog:
- deel ik 3 veel voorkomende fouten in de headerteksten van een website.
- ga ik je leren hoe je precies de juiste woorden weet te vinden die jouw klant raken.
- En geef ik een oefening hoe je gemakkelijk de juiste woorden vind.
Ik doe dit aan de hand van voorbeelden. Ik noem geen namen, maar mocht je jezelf toevallig hierin herkennen, weet dan dat dit opbouwend bedoeld is en dat ik dit voorbeeld bewust aanhaal omdat je niet de enige bent die dit zo doet.
1. Niet de woorden van de klant gebruiken
Zo sprak ik een dame die de volgende zin in de header op haar homepage wilde zetten:
“Wil jij weer stralen? En wil je weer in je kracht komen staan?”
Dit zijn zinnen die je vaker hoort tegenwoordig. Maar ik stelde haar de vraag: Zijn dit woorden die jouw klant gebruikt? Denkt jouw klant: “Ik zou zo graag weer willen stralen!” Waarschijnlijk niet. Dat is best vreemd om tegen jezelf te zeggen. Waarschijnlijk denkt die persoon wel: “Ik zou zo graag weer gelukkig willen zijn!” of “Ik ben mezelf niet de laatste tijd, ik zou mezelf graag willen laten zien zoals ik écht ben!”
Het zit hem echt in de kleine details. En je kunt het dus heel gemakkelijk testen als je een tekst gemaakt hebt door de vraag te stellen of dit zinnen zijn die mijn klant echt zou gebruiken, zinnen die hij of zij echt denkt. Want door precies de woorden van jouw klant te gebruiken voelt jouw klant het ook. Natuurlijk wil jouw klant weer stralen, als jouw klant dit leest dan zal ze dat zeker denken. Maar het komt minder binnen dan de zin die jouw klant echt denkt: “Wil jij weer gelukkig zijn? Jezelf laten zien zoals jij écht bent?”
Nog een handige tip om de woorden van jouw klant te vinden is je mailtjes van de aanvragen nalopen. Bewaar deze ook altijd! ik haal soms letterlijk zinnen uit die mailtjes.
Zo mailde iemand mij ooit met: “Ik stuur mensen tegenwoordig liever naar social media dan naar mijn website.” Ik heb die zin letterlijk gebruikt: “Stuur jij mensen liever naar je social media dan naar je website?” Daar herkennen anderen zich ook in. Dus ga die aanvragen na!
2. Te algemene zinnen of niet concreet genoeg!
Wat ik ook veel zie gebeuren is dat mensen niet concreet genoeg zijn in hun teksten. “Wil jij groeien met je bedrijf?” Lijkt op het eerste gezicht wel een goede zin, maar jouw klant denk vaak nog concreter: “Ik wil graag meer verdienen!” Of als jij je bijvoorbeeld specifiek richt op ondernemers die van loondienst naar full time ondernemer willen, dan denken ze waarschijnlijk: “Ik wil genoeg verdienden met mijn bedrijf om mijn baan in loondienst op te zeggen!” Wees je echt bewust van wat jouw klant wil bereiken, hoe specifieker, hoe beter!
Vaak zie ik gebeuren dat er juist veel te algemene zinnen gebruikt worden. Die bij wijze van spreken kunnen staan op de website van de bakker, maar ook op die van schoonheidsspecialist. Bijvoorbeeld: “Welkom op mijn website! Wat leuk dat je een kijkje komt nemen.” Ik heb hier ooit een hele leuke reel over gemaakt, by the way.
Uit onderzoek is gebleken dat websitebezoekers binnen 3 seconden besluiten of ze op een website blijven. En als ze niet direct geraakt worden, in die content getrokken worden, dan haken ze af. Dus die eerste zin moet direct het probleem of verlangen van jouw klant bevatten. En ja, hoe concreter en specifieker hoe beter. Maak echt gebruik van storytelling.
Zo gaf ik het volgende voorbeeld:
Jullie mooiste dag steeds opnieuw beleven?
Dat moment, dat gevoel van die dag, dat wil je nooit meer kwijt. Hoe dan? Wat als ik je vertel dat je met de juiste foto’s dat gevoel steeds opnieuw kunt beleven. Foto’s die je weer helemaal meenemen naar dat moment! Laat dat nou net mijn talent zijn, mijn passie! Het vastleggen van de emoties, de sfeer en de beleving van jullie dag, zodat jullie keer op keer terug kunnen naar jullie favoriete moment.
Je weet direct dat het over een bruidsfotograaf en shoot gaat, dat maakt het concreet. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van Storytelling. En dat raakt. Dit is het verlangen van jouw klant. Als hij of zij het gevoel heeft dat jij hem of haar begrijpt, dan zullen ze verder willen lezen.
En een ander voorbeeld. Zo gebruikt Kim Munnecom de zin: “Je hebt verdomme wat te doen hier op aarde!” Die komt binnen! Er zijn heel veel mensen die hierop aangaan. Er zit emotie in deze zin, een soort boosheid. “Nu is het klaar met dat halfgebakken gedoe en al die excuses! Ik heb verdomme wat te doen hier op aarde! Ik ga er nu vol voor! Niets houdt mij meer tegen!” Dat is wat het bij mij oproept. Maar er zijn ook mensen die hier juist op afhaken. Dat is oke! Dat zijn dan niet haar klanten.
Dus wees je bewust van welke emotie iets oproept bij jouw klant. En zorg er ook voor dat jouw woorden emotie oproepen. Dan zullen mensen verder willen lezen.
3. Direct al teveel de focus op het product of dienst
Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat mensen hun logo, hun naam of functie heel groot bovenaan de website zetten.
Dus heel groot bovenaan: ‘Pietje Puk fotografie’
Of
‘Business Coach voor gedreven ondernemers’
Jij bent natuurlijk niet het probleem of het verlangen, maar jij bent de oplossing. Om het duidelijk te maken benoem ik altijd deze quote: Je moet niet het vliegtuig verkopen, maar de bestemming. Jij bent het vliegtuig, het verlangen van de klant is de bestemming.
Even een heel duidelijk voorbeeld. Stel jij verkoopt vliegreizen naar New York. Dan ligt de focus in eerste instantie op het verlangen: “Wil jij lopen op Time Square, shoppen in Manhattan en de Empire State building beklimmen?” En dan pas de oplossing: “Wij vliegen je er naar toe!”.
Dus als business coach is het verlangen bijvoorbeeld: “Wil jij meer tijd voor je gezin, maar geen consessies doen in omzet? Wil jij een omzet van meer dan 100.000 euro? Heb je het gevoel dat het allemaal efficiënter kan in je bedrijf?” En dan kom jij, de oplossing: “Ik kan je hiermee helpen!”
Brief schrijven aan je ideale klant
Nu denk je misschien… hoe moet dit nu op mijn website? Hoe kom ik erachter wat een tekst is die mijn klant voelt. Ik heb hier een hele mooie oefening voor, die ik al eens gedeeld heb in een podcast. Maar het is goed om deze nog eens te benoemen. Want hij werkt echt heel goed!
Ga een brief schrijven aan je ideale klant. Zonder marketing regeltjes, maar recht vanuit je hart. Waarom gun jij jouw ideale klant wat jij biedt? En waarom wil jij hem of haar zo graag helpen? Neem hier 5 a 10 minuten voor, denk er niet teveel over na! Ga ook niet krassen… Alles is goed. Deze brief ga je namelijk niet letterlijk gebruiken, maar de tone of voice wel en er zitten meestal prachtige zinnen in die je direct op je website kan gebruiken. Je komt echt bij je gevoel. Benoem ook letterlijk wat je klant ziet, wat je zo raakt.
Een voorbeeld:
Ik zie dat je jezelf verwaarloosd! Je zorgt altijd zo goed voor anderen, maar maakt geen tijd om echt goed voor jezelf te zorgen. Even een snelle hap en weer door… Dit zorgt ervoor dat de kilo’s er alleen maar bij komen en dat maakt je ongelukkig. Je wilt het wel anders, maar je weet gewoon niet hoe. Ik zie dat en ik weet hoe het is, want ik heb dit ook jarenlang zo gedaan. Maar ik weet nu dat je jezelf juist op die eerste plaats moet zetten. Dat je daardoor nog beter voor anderen kan zorgen. En dat niet alleen, het zorgt ervoor dat jij afvalt zonder streng dieet, juist door lief te zijn voor je zelf. En ik kan het jou ook leren.
Dit zou een brief kunnen zijn van iemand die mensen helpt met afvallen en die ervaringsdeskundige is op dit gebied. Merk je hoe je deze brief voelt? Zelfs als jij dit niet bent, kun je je waarschijnlijk wel inleven in de emotie. Dat mag jij ook gaan doen met jouw brief.
Neem een fictieve of een echte klant in gedachte. Iemand die jouw hulp goed kan gebruiken en ga schrijven. Je zult zien dat de woorden uit je pen vloeien en dat er prachtige zinnen uitkomen. En die zinnen kun je weer gebruiken op je website. Deel je hem met me op social? Heel benieuwd! Succes!
Ps: Ik ga trouwens ook een workshop organiseren voor de inhoud van je website. Dus geen techniek, maar alleen leren hoe je ijzersterke inhoud van je website maakt. Of je nou al een website hebt of nog moet maken, dat maakt niet uit. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Stuur dan even een mailtje naar hello@dreambrand.nl