In dit blog ga ik het met je hebben over iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar stiekem super belangrijk is: lettertypes op je website!

Ik weet het, het klinkt misschien als iets kleins, maar geloof me, het juiste lettertype kan een wereld van verschil maken. Het is als de kers op de taart, de finishing touch die je website net dat beetje extra geeft.

Laten we beginnen met de basics. Hoeveel lettertypes gebruik je op een website? Liever niet meer dan 3 verschillende lettertypes. je mag wel variëren in bold, hoofdletters, cursief, etc. Maar hou je aan maximaal 3 verschillende lettertypes. Kijk ook goed of ze bij elkaar passen. Want sommige letters matchen niet. Zo kan je bijvoorbeeld maar 1 soort handgeschreven letter gebruiken. Deze hebben namelijk zo’n uitgesproken karakter, dat ze samen echt botsen. Dat maakt het onprofessioneel. Wat een combinatie mooi maakt is dat jij kijkt naar 2 uitersten. Een mooie klassieke letter in combinatie met iets straks. Of een hele smalle letter voor de titel en een ronde letter voor de tekst. 

Wat zijn nou mooie lettertypes? En waar vind je die?

Arial en Times New Roman zijn een nogal passé. Het is tijd om je creativiteit de vrije loop te laten en te experimenteren met lettertypes die écht bij de uitstraling van jouw website passen.

Heb je bijvoorbeeld een fris en modern blog? Probeer dan eens een strak sans-serif lettertype, zoals Montserrat of Open Sans. Ze zijn clean, leesbaar en geven een eigentijdse vibe aan je content. Dit zijn lettertypes van Google font en gratis te gebruiken op je website. 

Voor de wat meer classy types onder ons is er altijd nog de mogelijkheid om een sierlijk lettertype toe te voegen. Denk aan iets als Playfair Display of Cormorant Garamond. Het geeft je website meteen een persoonlijke touch en een gevoel van authenticiteit. ook die vind je bij Google fonts. 

Hier onder een aantal voorbeelden van lettertype combinaties van Google Fonts. Ook allemaal gratis te gebruiken. 

Laat me weten hoe het gaat, en als je nog meer tips nodig hebt, sta ik altijd paraat.

Maar laten we eerlijk zijn, het draait niet alleen om het uiterlijk. Leesbaarheid is key! Niemand wil een website bezoeken waar je een vergrootglas nodig hebt om de tekst te kunnen lezen. Zorg dus dat je lettergrootte groot genoeg is en dat er voldoende ruimte tussen de regels zit. Daar worden niet alleen je bezoekers blij van, maar stiekem ook Google.

Oh, en laten we niet vergeten dat mobiele gebruikers tegenwoordig de overhand hebben. Zorg ervoor dat je lettertypes ook op kleinere schermen goed leesbaar blijven. Responsive design is echt onmisbaar in 2024!

Nu we het toch over leesbaarheid hebben, denk ook eens na over de kleur van je tekst. Zwarte letters op een witte achtergrond zijn natuurlijk altijd veilig, maar wie zegt dat je niet een beetje kunt spelen met contrast? Een lichte tekst op een donkere achtergrond kan bijvoorbeeld een hip effect geven, maar overdrijf niet. 

Dus nu je een beetje een idee hebt van de magie van lettertypes, ga eens lekker experimenteren en kijk wat het beste bij jouw stijl past. Je zult versteld staan van het verschil dat het kan maken!

Laat me weten hoe het gaat, en als je nog meer tips nodig hebt, sta ik altijd paraat.

Verder lezen? Check de best gelezen berichten

Wat is een goede menustructuur voor je website?

Wat is een goede menustructuur voor je website?

Wist je dat bijna 40% van de website bezoekers afhaakt als het menu op je website onduidelijk is? Het is super belangrijk om een goede navigatiestructuur op je website te hebben. Een menu dat direct in beeld is en dat de bezoeker meteen begrijpt. Als jouw bezoekers er...

Hoe maak je een goede salespage? + GRATIS: Salespage format

Hoe maak je een goede salespage? + GRATIS: Salespage format

Wat is een goede tekstopbouw voor je salespage of website? Ik merk dat veel van mijn klanten het lastig vinden om hun website goed op te bouwen qua tekst. De ene klant wil veel teveel vertellen, sommigen gebruiken veel te veel bullets en anderen veel te uitgebreide...

Hoe krijg je steengoede reviews

Hoe krijg je steengoede reviews

Ik zie het zo vaak op websites. “Ze is zo lekker spontaan” of "hij wist precies wat ik wilde" is nietszeggend. Heel lief dat het wordt gezegd, maar geen reden voor een bezoeker van jouw website om jouw product of dienst te kopen. Hoe krijg je dan wel testimonials waar...