In deze podcast wil ik het met je hebben over een vraag die ik best vaak krijg, of met enige regelmaat hoor. En dat is, “Hey, adviseer jij om eerst aan de slag te gaan met een gratis template?” Ja, dat is natuurlijk wel een beetje partijdig, want ik verkoop betaalde templates. Maar natuurlijk heb ik daar echt een mening over. En ik ben voor transparantie en eerlijkheid. Dus mijn mening zal altijd oprecht zijn, ook al begrijp ik dat je nu denkt, “Wij van WCeend adviseren WCeend” 😉 Kan ik me heel goed voorstellen. Maar laat ik gewoon eerst mijn verhaal vertellen en dan mag je daarna zelf je mening erover vormen.

In deze aflevering van de Dream Brand podcast bespreken we het verschil tussen gratis en betaalde templates. Als ervaren templateverkoper deel ik mijn eerlijke mening over deze veelgestelde vraag.

Belangrijke punten die aan bod komen:

🔹 Het belang van kwaliteit: Gratis templates kunnen simpelweg niet dezelfde kwaliteit bieden als betaalde templates. Een betaald template is altijd beter en garandeert professionaliteit voor je website.

🔹 Beperkingen van gratis templates: Gratis templates hebben vaak beperkingen, wat problematisch kan worden wanneer je bedrijf groeit en je website moet meegroeien. Hierdoor moet je mogelijk omschakelen naar een betaald template, wat veel tijd en moeite kost.

🔹 Gemak en tijdsbesparing: Betaalde templates zijn makkelijker in gebruik en besparen je kostbare tijd bij het aanpassen en updaten van je website. Dit helpt je om snel een professionele site te hebben die klanten aantrekt.

Wil je meer weten? Luister de podcast voor een uitgebreide uitleg en praktijkvoorbeeld. Lees je liever? Scroll naar beneden en lees daaronder de getypte versie. 

Hallo, hallo. Leuk dat je er weer bent.

In deze podcast wil ik het met je hebben over een vraag die ik best vaak krijg, of met enige regelmaat hoor. En dat is, “Hey, adviseer jij om eerst aan de slag te gaan met een gratis template?” Ja, dat is natuurlijk wel een beetje partijdig, want ik verkoop betaalde templates. Maar natuurlijk heb ik daar echt een mening over. En ik ben voor transparantie en eerlijkheid. Dus mijn mening zal altijd oprecht zijn, ook al begrijp ik dat je nu denkt, “Wij van WCeend adviseren WCeend” 😉 

Kan ik me heel goed voorstellen. Maar laat ik gewoon eerst mijn verhaal vertellen en dan mag je daarna zelf je mening erover vormen. Ja, gratis versus betaald, hè? Nou, wat vind ik van die gratis templates? Nou, één, het is wel tof dat er op de een of andere manier iets gratis is. Maar wat het nadeel is, en dat is waarom ik niet zo’n fan ben van die gratis dingen. Kijk, bij gratis templates kan je niet verwachten dat ze net zo goed zijn als betaalde templates. Dat zou heel raar zijn. Ik bedoel, dan kan ik net zo goed mijn business wel opdoeken. Dus dat kun je alvast van me aannemen.

Een betaald template is sowieso beter. Maar wat maakt een betaald template beter dan een gratis template? Nou, gratis templates hebben vaak beperkingen. En dan denk je misschien, “Voor nu is dat prima, ik begin gewoon gratis en dan kan ik later altijd nog verder kijken.” Het nadeel hiervan is echter dat veel ondernemers uiteindelijk bij mij terechtkomen. Als je begint met een gratis template, vooral als je nog klein bent en wilt groeien, maak je in het eerste jaar of zelfs het eerste halfjaar veel groei door. Je wilt je website kunnen aanpassen, maar als je een gratis template gebruikt, kan het zijn dat jouw business lekker groeit en je denkt, “Oei, mijn website moet ik aanpassen, ik moet dit en dit toevoegen.” En dat kan niet met een gratis template.

En wat gebeurt er dan?

Dan moet je helemaal opnieuw beginnen, met een betaald template. En dat kost veel tijd. We weten allemaal dat je in die tijd dat je aan je website werkt, veel liever klanten helpt. Dus je moet zorgen dat je website zo min mogelijk tijd kost. Daarom is het beter om met een betaald systeem te werken.

Want ten eerste kan een gratis template niet met je meegroeien. En betaalde systemen zijn ook gewoon makkelijker in gebruik. Er is veel tijd en moeite gestoken in betaalde systemen om ze super gebruiksvriendelijk te maken. Hierdoor kost het minder tijd om je site aan te passen en hoef je niet te worstelen met een gratis template. Ik kreeg laatst ook een fantastische review van Robin Benschop. Superlief, want ik was bezig met het maken van een masterclass. En ik dacht, ik vraag aan mensen of ze een review willen schrijven. Maar ja, ik ben eigenlijk…

Oké, “practice what you preach” gaat hier niet helemaal op. Ik ben voorstander van het indienen van een vragenlijstje en dat mensen dan een uitgebreide review schrijven. Maar ik dacht, ik heb snel wat reviews nodig, dus ik neem screenshots van de berichtjes. Dus ik vroeg een aantal mensen om in twee zinnen te zeggen hoe ze het template hebben ervaren. En toen kreeg ik dus een uitgebreide review van Robin terug. Super tof. Wat zij zei, sloeg precies de spijker op z’n kop, vooral als het gaat om dit onderwerp. Ze had al eerder een training bij mij gevolgd voor haar andere bedrijf.

Ze had eigenlijk een schoonheidssalon. Op een gegeven moment ontdekte ze dat ze coach wilde worden. Ze vertelde ook een beetje hoe dat gegaan is. Haar schoonheidssalon stopte ze en ze wilde coach worden. Om snel online zichtbaar te zijn, gebruikte ze een gratis template om snel iets online te hebben. Maar naarmate haar business groeide en veranderde, ontdekte ze dat ze regelmatig wijzigingen moest aanbrengen op haar website. Het probleem was dat het met een gratis template nogal log en lomp werkte, dus zag ze op tegen het aanpassen van de site.

Dus toen kwamen mijn templates op haar pad. Ik vertelde over mijn templates in een e-mail of iets dergelijks. En toen dacht ze, “Hé, laat ik me er eens in verdiepen.” En dat sprak haar aan. Ze ging aan de slag en had in vier dagen haar volledige nieuwe site online. In vier dagen. Ja, daar betaal je een x-bedrag voor. Bij mij kost het 399 euro. Maar dat is het waard.

Je betaalt voor kwaliteit, gemak en professionaliteit.

Je betaalt voor meegroeien. Dat is wat je wilt. En nogmaals, het klinkt misschien als “wij van WC adviseren WC,” maar het zou vreemd zijn als ik dit niet zou adviseren, want dan zou ik het niet verkopen. Maar het maakt me eigenlijk niet uit of je bij mij koopt of bij iemand anders. Ik wil je behoeden voor de fout die veel andere ondernemers hebben gemaakt door verleid te worden door gratis templates en later tegen beperkingingen aan te lopen, wat resulteert in geen zin hebben om je site bij te werken en uiteindelijk een onprofessionele website hebben.

En uiteindelijk, wat kost dat je dan?

Dat kost je klanten. Mensen haken af op een site die niet professioneel is. Ze trekken niet de juiste klanten aan met een verouderde site. Dus je wilt ervoor zorgen dat je website zo min mogelijk tijd kost en professioneel oogt. Daarom is het beter om vanaf het begin te investeren in een betaald template. En wat ik al zei, of je nu bij mij koopt of bij iemand anders, maakt niet uit. Ik zeg dit voor jouw welzijn. Investeer in een template waarvan je denkt dat het met je kan meegroeien. Een template waaraan je pagina’s kunt toevoegen en gemakkelijk dingen kunt aanpassen wanneer dat nodig is.

Dat mag je geld kosten, want het bespaart je veel tijd, frustratie en uiteindelijk geld. Vergeet niet dat het niet online zijn of een onprofessionele website hebben je uiteindelijk veel meer kan kosten dan het template dat je koopt. Veel potentiële klanten haken af bij een onprofessionele site. En mensen haken ook af als je helemaal geen website hebt.

Het is gewoon ongebruikelijk in 2023 om niet online vindbaar te zijn met je bedrijf. Het hebben van een professioneel ogende website zorgt ervoor dat je niet langer als beginner wordt gezien. Het is essentieel voor je uitstraling. Dus, mijn mening is om niet te vallen voor gratis templates. Het lijkt nu verleidelijk, vooral als je nog niet veel te besteden hebt. Maar vertrouw op mij. Investeer in een template dat met je kan meegroeien. Het zal je veel tijd, frustratie en geld besparen en uiteindelijk meer opleveren.

Nou, ik hoop dat het nu duidelijk is. Als je nog vragen hebt of iets wilt delen, laat het me weten. Je kunt me altijd bereiken via Instagram, dat vind ik handig. Je kunt ook een e-mail sturen naar hello@dreambrand.nl. Maar Instagram is lekker makkelijk, en ik stuur graag spraakberichtjes terug.

 

Bedankt voor het luisteren en tot de volgende podcast! Doei doei!

Verder lezen? Check de best gelezen berichten

Wat is een goede menustructuur voor je website?

Wat is een goede menustructuur voor je website?

Wist je dat bijna 40% van de website bezoekers afhaakt als het menu op je website onduidelijk is? Het is super belangrijk om een goede navigatiestructuur op je website te hebben. Een menu dat direct in beeld is en dat de bezoeker meteen begrijpt. Als jouw bezoekers er...

Hoe maak je een goede salespage? + GRATIS: Salespage format

Hoe maak je een goede salespage? + GRATIS: Salespage format

Wat is een goede tekstopbouw voor je salespage of website? Ik merk dat veel van mijn klanten het lastig vinden om hun website goed op te bouwen qua tekst. De ene klant wil veel teveel vertellen, sommigen gebruiken veel te veel bullets en anderen veel te uitgebreide...

Hoe krijg je steengoede reviews

Hoe krijg je steengoede reviews

Ik zie het zo vaak op websites. “Ze is zo lekker spontaan” of "hij wist precies wat ik wilde" is nietszeggend. Heel lief dat het wordt gezegd, maar geen reden voor een bezoeker van jouw website om jouw product of dienst te kopen. Hoe krijg je dan wel testimonials waar...