Wist je dat je 25% van de nederlanders buitensluit als je website niet digitaal toegankelijk is? Dat is echt extreem veel. Het is zelfs zo dat 69% procent van de mensen met een handicap de website verlaat als hij niet toegankelijk is. Naast dat je heel veel mensen buitensluit (wat al erg genoeg is), loop je dus ook een hoop potentiële klanten mis. In deze podcast ga ik hierover in gesprek met Linda van Coffee & Code, zij is specialist op het gebied van digitale toegankelijkheid.
In deze podcast:
- Leer je wat digitale toegankelijkheid of web accesabillity is
- Hoor je waarom dit steeds belangrijker wordt
- Krijg je tips van Linda hoe je de digitale toegankelijkheid van jouw website kan verbeteren
Luister de podcast of lees eronder verder.
Wie is Linda?
In deze podcast heb ik een interview met Linda van Coffee & Code. Wij leerden elkaar kennen door een oproepje dat ik plaatste in een facebookgroep. Ik was op zoek naar iemand die mij kon ondersteunen met programmeren van de websites. Ik ben een echte designer en word steeds drukker, dus wilde dit stuk uit besteden. Linda noemt zichzelf ook wel de Robbin to your Batman. En dat kan ik beamen. Ik doe liever design en zij codeert liever, dus de perfecte match, kun je wel zeggen.
Linda is haar bedrijf gestart omdat ze geïnspireerd raakte door haar vriend. Hij is programmeur en het boeide haar altijd al hoe hij een website kon bouwen vanuit niets. Hij gaf haar het zetje om er iets mee te doen. Er zijn namelijk nog maar heel weinig vrouwelijke programmeurs. Dus als vrouwelijke programmeur heb je direct een streepje voor.
Wat ik vooral heel fijn vindt aan Linda is dat zij als programmeur wel snapt hoe je een pagina mooi opmaakt. Ik ben een zeiker als het gaat om marges en witruimte. Ik hou van eenheid en dat snapt zij.
Digitale toegankelijkheid, wat is het precies?
Het leek me leuk om haar te interviewen, omdat Linda zich heel erg heeft verdiept in digitale toegankelijkheid van websites. Wat is dat nou precies? Het is het online toegankelijk maken van je website voor mensen met een beperking. Bij een beperking waar je online hinder van hebt, denk ik al gauw aan doof of blind zijn, maar het gaat veel verder dan dat. Ook iemand met een gebroken arm moet gemakkelijk door de website heen kunnen gaan. Of mensen die kleurenblind zijn of mensen met dyslexie. Als ‘leek’ sta je er niet bij stil wie er allemaal problemen ondervinden bij het navigeren door een website.
“Alleen al een heel lang contactformulier kan al een drempel zijn om in te vullen voor iemand met een beperking. En dat is een manier om contact op te nemen. Dus die moet juist zo makkelijk mogelijk zijn.”
Linda vindt dat er nog veel te weinig gedaan wordt met digitale toegankelijkheid. Als je kijkt naar het fysieke leven, dan moet alles rolstoel toegankelijk zijn, hebben we invalide parkeerplekken en speciale paden voor mensen met een gezichtsbeperking, terwijl onze digitale wereld helemaal niet zo toegankelijk is. En dat terwijl alles steeds meer online gebeurd. Daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in.
Vanaf 2025 is het zelfs verplicht om aan de digitale regelgeving voor toegankelijkheid te voldoen. En google gaat dit ook steeds zwaarder meewegen. Maar als ik bij mezelf na ga, geef ik er zeker nog geen prioriteit aan. En dat komt simpelweg doordat ik het idee heb dat het digitaal toegankelijk maken van je website heel veel werk is en dat dat werk zich niet terug verdiend in verkopen. Hoe lullig dat ook misschien wel klinkt. Ik wil wel heel graag voor de mensen met een beperking, maar ik heb die tijd gewoon niet.
En dat is dus het mooie, het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, vertelt Linda. Er zijn al een paar simpele aanpassingen die je zelf kan doen.
Plugin installeren voor toetsenbordbediening
Zo kun je bijvoorbeeld al een plugin voor WordPress en Divi installeren die ervoor zorgt dat een website met een toetsenbord te bedienen is. Mensen die niet goed kunnen zien bijvoorbeeld werken met het toetsenbord, maar ook iemand die zijn arm gebroken heeft kan soms alleen maar het toetsenbord gebruiken.
Zorg voor duidelijke knoppen met hover
En denk bijvoorbeeld aan je knoppen. Het is belangrijk dat de tekst contrasteert met de kleur van de knop en wanneer je er met je muis overheen (hover) gaat hij ook echt een andere kleur wordt. Zodat je ziet dat het een knop is. Maar je kan ook contrast creëren door de knop te omlijnen en de achtergrond transparant te maken, geeft Linda als tip. Zie hieronder wat voorbeelden, ga er met je muis overheen om te zien wat er gebeurt.
Zorg voor teksten die goede aanwijzingen geven
Als iemand een screenreader gebruikt en er alleen op een knop ‘Lees meer’ staat dan heeft die persoon geen idee waarover dit gaat. ‘Lees meer over Yvonne’ of ‘Bestel dit e-book’ zouden daarom een betere optie zijn. Maak het duidelijk zodat bezoekers weten waar ze heen gaan. Dit zijn marketing technisch ook goede namen voor knoppen, dus dan heb je gelijk twee vliegen in 1 klap.
Linkjes in teksten een andere kleur en onderstrepen
Zoals hierboven bij het stukje over de plugins. Dat is misschien niet zo fraai, maar zo’n voorleesfunctie zal ze veel sneller herkennen en er naar toe gaan.
Dit zijn vrij eenvoudige tips, die al heel veel verschil maken voor mensen met een beperking. En door er nu al mee te starten, heb je alvast een voorsprong op 2025, wanneer het verplicht wordt.
Als laatste vroeg ik Linda waar ze naar toe wil met haar business. Linda is van plan zich nog meer te gaan richten op digitale toegankelijkheid. Omdat ze echt geloofd dat dit meer en meer belangrijk gaat worden. ik vind het goed dat ze zich hiervoor inzet en hoop dat wij met onze podcast meer mensen bewust gemaakt hebben om hier iets mee te gaan doen. Ik moet er zelf ook nog bewust mee starten, maar Linda’s tip, begin gewoon met 1 van de bovenstaande tips en dan doe je er volgende maand weer eentje en zo bouw je het langzaam uit to een volledig digitaal toegankelijke website.
Linda doet ook Web Accessibility onderzoeken, dan komt ze met tips en ideeën wat je aan zou kunnen passen. Zij heeft dit voor een klant van mij gedaan en ik kan het echt aanbevelen. Ga naar haar website voor meer informatie. Mocht je dit nou interessant vinden, volg haar dan ook op Instagram. daar deelt ze nog meer waardevolle tips op het gebied van online toegankelijkheid, maar nog veel meer tips over websites en techniek.
En ga je met mij in zee, dan kan het weleens zijn dat je Linda tegen gaat komen.